Ramai Netizen Tidak Setuju PKP Dilonggarkan, Akhirnya Ketua Polis Negara Kata PKP bersyarat bukan tiket untuk orang ramai bergerak bebas

Perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) yang akan dilaksanakan kerajaan bermula Isnin ini dengan memberikan beberapa kel0nggaran, bukan tiket untuk 0rang ramai begerak bebas, kata Ketua P0lis Negara Abdul Hamid Bad0r.

Beliau berkata 0rang ramai diminta untuk bersabar dan sentiasa membuat pertimbangan yang sebaiknya semasa ingin keluar dari rumah kerana penularan wabak C0vid-19 masih berlaku dan berterusan.

Beliau turut menasihatkan supaya hanya mereka yang benar-benar perlu keluar sama ada untuk bekerja di sekt0r yang telah dibenarkan, membeli barang keperluan, mendapatkan rawatan kesihatan selain mempunyai kaitan dengan kebenaran kerajaan b0leh bergerak untuk menjalankan aktiviti harian mereka.

“Keputusan yang dibuat kerajaan ini bukanlah satu jaminan bahawa penyakit ini sudah berjaya diatasi, namun kerajaan memberikan kel0nggaran adalah disebabkan atas kepentingan ek0n0mi jadi 0rang ramai perlu bersabar dan tidak terg0p0h-gapah,” katanya kepada Bernama hari ini.

Abdul Hamid berkata 0rang ramai disaran tidak mengambil kesempatan menggunakan peluang ini untuk keluar beramai-ramai tanpa tujuan, semata-mata untuk berada di luar rumah.

Beliau berkata kerajaan sebenarnya akan mel0nggarkan lagi syarat yang ada dalam PKP pada masa akan datang supaya 0rang ramai b0leh keluar untuk melakukan aktiviti riadah.

“Itu memang sudah ada dalam perancangan kerajaan tetapi masih belum diputuskan bila masa yang sesuai, namun harus dipastikan keadaan benar-benar selamat dan jarakan s0sial sentiasa diamalkan.

“Justeru saya sekali lagi menegaskan, jangan pula pada hari Isnin ini, keadaan menjadi kelam-kabut, kesesakan panjang berlaku dan 0rang ramai keluar sehingga keadaan menjadi tidak tentu arah,” katanya.

Abdul Hamid berkata 0rang ramai perlu mengikuti saranan kerajaan dan Kementerian Kesihatan Malaysia bagi memastikan negara berjaya mengatasi penularan C0vid-19.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, dalam perutusan khas sempena Hari Pekerja hari ini, berkata sebahagian besar aktiviti ek0n0mi dan s0sial dibenarkan ber0perasi mulai 4 Mei tertakluk kepada syarat dan pr0sedur 0perasi standard (S0P) yang ditetapkan.

Antaranya, rest0ran dibenarkan ber0perasi dengan syarat mematuhi S0P perniagaan, aktiviti sukan luar seperti bermain badmint0n atau tenis di luar tanpa pen0nt0n, j0gging, kayuhan basikal, g0lf dan larian tidak melebihi 10 0rang dibenarkan dengan syarat mengamalkan penjarakan s0sial.

– Bernama

Be the first to comment on "Ramai Netizen Tidak Setuju PKP Dilonggarkan, Akhirnya Ketua Polis Negara Kata PKP bersyarat bukan tiket untuk orang ramai bergerak bebas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*