“Beri Kami Selayang Sudah Cukup,Lu Orang Melayu Jangan Kacau” – Puak ROHlNGYA Minta Selayang Diberikan Kepada Mereka
Keresahan rakyat Malaysia mengenai keberadaan ribuan pelarian Rohingya menjadi antara isu yang sedang hangat diperkatakan.

Malah, tular di laman Facebook, ada yang mendakwa kawasan di Selayang mempunyai antara kawasan paling ramai pelarian etnik Rohinya tinggal.

Tolong jangan menyusahkan kami
Namun, apa yang dikesali penduduk tempatan adalah mereka mendakwa terdapat segelintir pelarian Rohingya tidak mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan.

Sedangkan, Selayang kini merupakan antara kawasan yang dikawal getat, apabila pihak polis dan ATM telah memasang kawat berduri bagi mengawal pergerakan penduduk.

Potong kawat berduri
Malah, terdahulu sudah tular video seorang warga asing bertindak memotong kawat berduri yang dipasang untuk meloloskan diri, mendapat kritikan ramai terutama penduduk di situ yang merasakan keselamatan mula terancam

Tuntut Selayang?
Malah sentimen mengenai pelarian Rohingya ini semakin ‘panas’, apabila tular pula pesanan Whatsapps berbentuk audio, yang didakwa daripada salah seorang pelarian, yang dikatakan mahu menuntut hak mereka di Selayang.

Bagaimana pun, setakat ini tiada butiran yang mengesahkan penularan gambar dan audio tersebut. Akan tetapi diharapkan para penduduk terus mematuhi dan mengikut arahan pihak kerajaan.

Video: Youtube

Be the first to comment on "“Beri Kami Selayang Sudah Cukup,Lu Orang Melayu Jangan Kacau” – Puak ROHlNGYA Minta Selayang Diberikan Kepada Mereka"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*