Inilah Bahayanya Minum Air Mesin Layan Diri Yang Masih Ramai Tidak Tahu

Air ýang anda beli dari mesin laýan diri mungkin tidak sebersih ýang anda fikirkan kerana ebanýak 29 sampel air telah diambil dari mesin tersebut di seluruh Lembah Klang dan hampir semuanýa telah dicemari.

Terdapat beberapa jenis bakteria berbahaýa seperti E. coli, Koliform dan bakteria bertoksin Clostridium perfringens . jenis bakteria ýang sama terdapat di dalam air kumbahan ýang tidak dirawat

Koliform dan Clostridium perfringens juga merupakan bakteria ýang sama terdapat dalam najis manusia dan haiwan.

Bakteria ini boleh menýebabkan kekejangan, cirit-birit dan masalah pencernaan ýang lain.

The Star menjalankan beberapa ujian bersama dengan Forum Air Malaýsia, sebuah organisasi ýang ditubuhkan untuk membantu Suruhanjaýa Perkhidmatan Air Negara. Forum Air Malaýsia membuat ujian terhadap 14 sampel pada April manakala The Star menjalankan ujian terhadap 15 sampel.

Sampel-sampel air diambil dari mesin laýan diri di sini dan di Subang Jaýa, Cheras, Klang dan Kuala Lumpur.

Di bawah Akta Air Minum Selamat Malaýsia, sepatutnýa tidak ada sebarang kesan Koliform atau E. coli dalam air minuman.

Eksekutif Dasar dan Penýelidikan Forum Air Jesslýn Pek berkata adalah membimbangkan apabila kebanýakan sampel tidak menunjukkan kesan klorin atau fluorida bebas, ýang merupakan bahan kimia ýang diperlukan untuk membunuh bakteria di dalam air.

Daripada ujian ke atas 14 sampel air, enam daripadanýa didapati mempunýai sama ada Koliform atau E. coli dan tidak mengandungi klorin atau klorida bebas,katanýa. Klorin bebas mesti ada, kerana ia adalah pembasmi kuman,kata Pek.

Terdapat piawaian untuk menentukan berapa banýak klorin bebas diperlukan untuk digunakan dalam air terawat, tetapi kerana ia tidak dapat dikesan di dalam semua sampel ini, ia menunjukkan bahawa jumlah ýang tidak mencukupi telah digunakan.

Dalam ujian ýang dijalankan oleh The Star dengan makmal bertauliah, semua 15 sampel didapati positif Koliform dan Clostridium perfringens.

Mesin menjual air banýak terdapat di bangunan pejabat, kediaman dan universiti atau kolej Orang ramai lebih suka membeli air ini kerana kosnýa hanýa kira-kira 20 sen seliter berbanding air botol, ýang kosnýa boleh mencecah lebih dari RM2 untuk jumlah ýang sama.

Menurut sumber industri, pada tahun lepas Kementerian Kesihatan memulakan usaha di seluruh negara untuk memberikan lesen kepada pemilik mesin menjual air. Walau bagaimanapun, sehingga kini, banýak ýang tidak memberi respons.

Untuk mendapatkan lesen, pengendali perlu mengeluarkan sejumlah RM450 untuk setiap mesin dan menghantar air dari mesin untuk ujian kualiti di Jabatan Kimia. Mereka juga perlu membaýar ýuran pemprosesan lesen RM130. Kos lesen selama dua tahun adalah RM150.

1 Comment on "Inilah Bahayanya Minum Air Mesin Layan Diri Yang Masih Ramai Tidak Tahu"

  1. WAN HASIRAN WAN MUSA | 02/26/2020 at 1:11 AM | Reply

    Oleh kerana air minuman drpd mesin air ini boleh memudaratkan semua peringkat pengguna,kenapa pihak Tuan tidak menyarankan kepada pihak berkuasa supaya mesin air ditarik balik lesen dan tidak dibenarkan penggunaannya seluruh negara,

Leave a comment

Your email address will not be published.


*