Ramai Terus Simpati Dgn ‘Peminta’ Sed3kah. Sekali Bila Tahu Pendapatan Mereka Sebulan, Semua Mel0pong

Lain macam penangan satu-satu isu bila sampai kat twitter rupanya.

Dik, meh cikgu nak sekolahkan kau sikit. Nak buat baik boleh sangat. Bagus sikap tu. Cuma masa nak buat baik kena bawa otak bersama.

Nampak orang angkat barang tengah-tengah malam buta, sekali imbas macam pindah rumah. Kalau terus menonong bantu angkat, sekali tahu dia pencuri macamana?

Tak ke kita dah bantu pencuri? Bersangka baik tu perlu. Namun perlu juga ada syak dalam beberapa perkara. Bukan semua benda boleh bersangka baik.

Polis ronda tengah malam, tengok orang tengah cungkil pintu rumah. Takkan mereka nak bersangka baik,

” Oh tuan rumah tertinggal kunci agaknya”.

Sama juga dengan kes-kes mohon bantuan, minta simpati, minta sedekh ni. Tak boleh simply cakap,

” Ah, tu urusan dia dengan Tuhan kalau dia nak tlpu”.

Kita ada otak. Guna otak tu. Siasat. Rasa sahih, rasa yakin, silakan. Yang dah siasat pun banyak kena tlpu, apa lagi yang langsung tak siasat.

Kena ada sedikit syak dahulu sebelum memberi. Itu yang kami dan NGO lain amalkan sebelum membantu. Kena siasat betul-betul, jika sahih memang akan bantu sehabis baik.

Dan jadi trending dah sekarang orang buat cerita sedih, letak nombor akaun, lepas tu post kat page-page di Fb. Mereka juga giat letak komen di Fb ini mohon simpati.

Ada siap guna gambar budak-budak saakit yang mereka rembat dari Google, dari wall orang lain, dari page Indon dan mengaku anak mereka.

Kata perlukan sumbangan jantung la, buah pinggang ros4k la, perlu bantuan kewangan untuk rawatan.

‘Pnyamun’ ini dapat 600k sebulan..ada kes dapat sumbangan lebih sejuta

Masyarakat punya simpati pakat derma sorang sikit, padahal kawan tu pnyamun besar. Tak patah susah-susah umpil pintu rumah orang dah nak mnyamun zaman la ni.

Cukup dengan sekeping gambar rembat kat Google, tulis cerita sedih, tempek nombor akaun.

Rekod pnyamun yang aku pernah tahu ialah mereka dapat lebih 600k dalam masa sebulan. Sebulan Rm600k beb. Ni pegawai bank yang dedah hari tu.

Sahabat aku, Tuan Syed Azmi pernah dedah, ada kes dapat sumbangan lebih sejuta. Sejuta beb. Hah, melopong tak dengar realiti sebenar scammer alam maya ni?

Mislead teruk twit budak ni. Aku bukan spread negativity, aku spread awareness.

Aku minta netizen berhati-hati, siasat dulu sebelum memberi. Sahkan berita sebelum membantu. Bukan tvlarkan melulu sesuatu isu.

Aku sendiri walau dah siasat banyak kali terkena. Dah soal jawab, dah ziarah ke rumah, rupanya ada banyak fakta kes yang disorok.

Ada yang tipu kata tak ada pendapatan sedangkan pencen suami rm1500 sebulan.

Ada yang menlpu kena hal4u keluar rumah dan buang kerja, rupanya masyarakat hal4u sebab dia meng3dar ddah, buat bising di flat, orang keluar masuk tu rata riti penjnayah.

Bagi peluang kedua, tolong bantu bayar sewa rumah, beli peti ais, beli mesin basuh, carikan katil tilam, kipas semua.

Konon nak kerja elok, sekali masih jual ddah. Berpelseran lelaki perempuan dengan tak sen0noh hingga masyarakat halau.

Ada yang aku belikan motor, dengan motor dia jual. Aku belikan alat perniagaan, dengan alatan tu dia jual. Bantu bayar muka motor, kata nak berubah nak kerja betul-betul. Sekali pun tak bayar sampai motor kena tarik.

Benda gini real. Real berlaku depan mata. Aku hadap beratus kes dah.

Lepas ni tolong hati-hati. Jika nampak komen mohon simpati siap letak nombor akaun bank, jangan mudah percaya. Selidik alamat dia, hantar sendiri bantuan kat rumah dia.

Lagi puas hati. Kalau lokasi tu jauh, pass je maklumat tu pada JKM dan pusat zakat. Mesti mereka akan pergi bantu.

Dari pengalaman begini aku cuba didik kesedaran pada orang ramai. Agar tidak mudah tertlpu. Agar apa yang kita beri benar-benar sampai pada yang hak.

Bukan nak sebar negativity dik oi. Kau nih, lempang karang baru tahu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @KLMENJERITPRESS

Sumber :FB cikgu Mohd Fadli Salleh

PERHATIAN: Pihak @KLMENJERITPRESS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @KLMENJERITPRESS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Ramai Terus Simpati Dgn ‘Peminta’ Sed3kah. Sekali Bila Tahu Pendapatan Mereka Sebulan, Semua Mel0pong"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*