WHO Beri Amaran Longgarkan Sekatan Pergerakan Perlu Dibuat Dengan Berhati-Hati

Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WH0) Tedr0s Adhan0m Ghebreyesus pada Rabu memberi amaran langkah untuk mel0nggarkan sekatan pergerakan perlu dilakukan dengan sangat berhati-hati, lap0r agensi berita Xinhua.

Beliau berkata demikian berikutan semakin banyak negara kini mempertimbangkan untuk mel0nggarkan sekatan pergerakan.

“Risik0 untuk kembali semula kepada sekatan pergerakan sangat tinggi jika negara tidak menguruskan fasa peralihan dengan berhati-hati dan secara bertahap,” katanya pada sidang media dalam talian di Geneva.

Pada sidang media itu beliau sekali lagi mengulangi enam kriteria yang disy0rkan WH0 untuk dipertimbangkan negara yang berniat mel0nggarkan sekatan pergerakan.

Ia termasuk penularan sudah dapat dikawal; perkhidmatan perubatan dan kesihatan awal yang secukupnya; risik0 penularan di kemudahan khas seperti l0kasi penjagaan jangka panjang diminimumkan; langkah pencegahan diambil di tempat kerja, sek0lah dan tempat tumpuan 0rang ramai; risik0 kes imp0rt dapat dikawal; dan k0muniti sudah sedar dan faham mengenai kepentingan menjaga kesihatan dan penjarakan s0sial dalam temp0h peralihan ini.

Lebih 3.5 juta kes C0VID-19 dan hampir 250,000 kematian kini dilap0rkan kepada WH0, dan sejak awal April, kira-kira 80,000 kes baharu dicatatkan setiap hari.

“Ia bukan sekadar angka – setiap kes melibatkan ibu, ayah, anak lelaki, anak perempuan, saudara lelaki, saudara perempuan atau rakan,” kata Tedr0s.

– Bernama

Lebih mudah menjangkit kalau tandanya tak serius
Pakar neur0l0gi, Pr0fes0r Datuk Dr. Tan Ch0ng Tin mengakui Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai isu yang rumit terutamanya kerana kebanyakan kes jangkitan tidak menunjukkan tanda-tanda yang serius.

Keadaan tidak serius itu, katanya, bermakna pesakit masih mampu melawat tempat berlainan dan menjangkit penyakit kepada 0rang lain jika pergerakan 0rang ramai tidak dihadkan.

“Disebabkan tidak menunjukkan tanda-tanda sakit yang teruk, maka pesakit masih akan berjalan ke sana dan ke sini, sekali gus memudahkan jangkitan kepada 0rang lain.

“0leh sebab itu PKP perlu dilaksanakan, namun kesannya adalah sangat besar kepada ek0n0mi selain menggangu psik0l0gi manusia serta menyebabkan pr0ses pembelajaran terhenti,” katanya kepada China Press.

Menurutnya, semasa melaksanakan PKP, Kerajaan Persekutuan b0leh menurunkan sesetengah kuasa kepada kerajaan negeri dan kerajaan tempatan yang lebih memahami keadaan setempat.

Ditanya mengenai kesan C0VID ke atas 0tak dan sistem saraf seperti yang dilap0rkan di Er0pah dan China, Ch0ng Tin berkata, kebanyakan pesakit di Pusat Perubatan Universiti Malaya menunjukkan tanda sistem saraf lebih ringan dengan simpt0m yang paling kerap dikesan adalah sakit kepala dan hilang deria bau.

Beliau berkata, dalam keadaan biasa, tanda-tanda itu adalah bersifat sementara waktu sahaja.

Beliau berkata, data dari Wuhan, China pula menunjukkkan 30 peratus pesakit tenat menunjukkan tanda-tanda sakit neur0l0gi dengan simpt0m paling kerap adalah sakit kepala dengan ada juga yang k0ma dan mengalami str0k.

Be the first to comment on "WHO Beri Amaran Longgarkan Sekatan Pergerakan Perlu Dibuat Dengan Berhati-Hati"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*