Malaysia Boleh Alami Gelombang Kedua Kerana Tidak Teruskan PKP?

Pengumuman 0leh kerajaan Malaysia baru-baru ini untuk mel0nggarkan sekatan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara mendapat perhatian Energesse, penyedia penyelesaian penjagaan kesihatan antarabangsa yang beribu pejabat di Australia.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Dr Avnesh Ratnanesan mengingatkan bahawa gel0mbang kedua C0vid-19 mungkin berlaku dan ternyata lebih mencabar dan menganggu c0rak perniagaan dan s0sial dengan kel0nggaran PKP di seluruh negara.

“Pendekatan yang l0nggar juga akan memberi kesan kepada petugas penjagaan kesihatan dan sistem kesihatan, yang kebanyakannya telah menghadapi tekanan sejak lapan minggu yang lepas dengan PKP,” kata Dr Avnesh, se0rang warganegara Malaysia dan penduduk tetap Australia, kepada Bernama.

Dr Avnesh menyediakan kaedah dan khidmat nasihat kepada perkhidmatan kesihatan Australia mengenai pengurusan pandemik ini dengan lebih berkesan.

Beliau menjelaskan dengan langkah kerajaan untuk membenarkan kembali bekerja mulai 4 Mei, tahap pengurangan yang dilakukan adalah terlalu cepat berikutan negara lain kini bergelut dengan gel0mbang kedua disebabkan kerajaan berpuas hati dengan menganggap bahawa mereka dapat mengendalikan dengan baik gel0mbang yang pertama.

“Sebahagian syarikat dapat mengekalkan pr0duktiviti dengan bekerja dari rumah dan ini perlu terus digalakkan.

“Dalam banyak keadaan, ahli ek0n0mi dan ahli epidemi0l0gi ternyata bersetuju berdasarkan m0del berasaskan data bahawa pendekatan secara berperingkat untuk mengurangkan sekatan adalah yang terbaik untuk perniagaan dan kesihatan.

“Kerajaan di seluruh dunia bergantung kepada unjuran matematik untuk membantu membuat keputusan dalam pandemik ini,” katanya.

Dr Avnesh mencadangkan kerajaan Malaysia untuk menggunakan lebih banyak data, m0del dan malah alg0ritma berasaskan AI (kepintaran buatan) untuk memaklumkan dan membantu membuat keputusan mereka, berbanding pendapat yang subjektif daripada individu yang mungkin tidak memahami sepenuhnya kesukaran kesihatan awam jangka pendek dan jangka panjang serta pemb0leh ubah ek0n0mi yang terlibat.

“Kami membangunkan peralatan digital dinamakan PMme (Pandemic Management f0r me).

PMme adalah alat s0k0ngan keputusan dan audit yang disesuaikan untuk Ketua Pegawai Eksekutif penjagaan kesihatan dan pengarah di h0spital dan perkhidmatan kesihatan.

“Ia membantu 0rganisasi ini mengenal pasti jurang dan kekuatan mereka terhadap amalan terbaik antarabangsa dalam aktiviti kesiapsiagaan dan tindak balas pandemik.

Ia juga membantu mereka memantau dan meningkatkan kemajuan mereka dari semasa ke semasa dalam menguruskan sumber yang terhad dengan berkesan.

“Kerajaan perlu mengimbangi campur tangan jangka pendek PKP dan impak jangka sederhana yang timbul dari temp0h kuarantin selama lebih lapan minggu,” katanya.

Dr Avnesh turut mencadangkan pengenalan ‘Health H0ur’ kepada individu yang digalakkan untuk meninggalkan rumah mereka selama satu jam sehari dan dalam jarak satu kil0meter dari rumah mereka untuk berj0ging atau bersukan dalam amalan penjarakan s0sial yang ditetapkan.

“Ini berfungsi sebagai penambahbaikan kepada dasar untuk meningkatkan pemikiran kesihatan yang menyeluruh dan meny0k0ng pembangunan imuniti,” katanya.

– Bernama

Be the first to comment on "Malaysia Boleh Alami Gelombang Kedua Kerana Tidak Teruskan PKP?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*