Ratusan Ribu Netizen Sudah Tandatangan Petisyen Menyatakan Hasrat Bantah PKP dilonggar. Kekal Mahu Di Rumah Ternyata Ini Sebabnya


Ratusan ribu 0rang menandatangani petisyen dalam talian bagi membantah keputusan kerajaan mel0nggarkan sekatan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Ketika berita ini ditulis, lebih 330,000 menandatangani petisyen itu di Change.0rg bagi meminta perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) dibatalkan.

PKPB akan berkuat kuasa pada Isnin ini bagi memb0lehkan kebanyakan sekt0r perniagaan dibuka, termasuk rest0ran dan pusat jagaan harian.

Beberapa aktiviti tertentu di luar rumah juga akan dibenarkan.

Bagaimanapun kesemua aktiviti yang dibenarkan di bawah PKPB masih perlu mematuhi penjarakan s0sial.

Petisyen tersebut meminta kerajaan tidak mengulangi kesilapan beberapa negara lain.

“Kami tidak mahu barisan hadapan bertambah penat.

Kami tidak mahu kerajaan tunduk kepada kapitalis yang hanya mementingkan keuntungan tanpa memikirkan kesihatan s0sial dan kesejahteraan pekerja,” tambahnya.

Petisyen berkenaan dilancarkan semalam.

Salah se0rang penandatangan petisyen, Lisa Mariana Md Sallehuddin berkata beliau tidak mahu berlaku gel0mbang ketiga jangkitan C0vid-19.

“Saya se0rang jururawat dan saya bekerja keras dengan pasukan saya untuk melawan C0vid-19.

Saya tidak mahu negara saya menghadapi gel0mbang ketiga.

“Walaupun saya tidak dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri, tetapi tidak mengapa! Kehidupan yang lebih sihat lebih penting bagi saya,” tulisnya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Dr N00r Hisham Abdullah sebelum ini mempertahankan PKPB dengan mengatakan perlu ada keseimbangan antara menjalani kehidupan dan mata pencarian.

Beliau berkata matlamat utama PKP adalah melandaikan lengkungan jangkitan dan kerajaan sudah berjaya melakukannya.

Beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab masyarakat mematuhi langkah-langkah penjarakan s0sial untuk memastikan tiada lagi jangkitan baru C0vid-19.

1 Comment on "Ratusan Ribu Netizen Sudah Tandatangan Petisyen Menyatakan Hasrat Bantah PKP dilonggar. Kekal Mahu Di Rumah Ternyata Ini Sebabnya"

  1. Setuju PKP dilanjutkan lagi

Leave a comment

Your email address will not be published.


*