NETIZEN SURUH BERHENTI KONGSI PASAL ABAM SEBAB B0SAN BUANG MASA DAN S@MP@H BUAT SEMAK WALL

Sampah! itu lah ungkapan dan komen yang menarik perhatian kami dan netizen lain. Seorang pengguna laman sosial di facebook telah meninggalkan komen yang kurang senang dilihat.

Memetik komen yang ditulis oleh pengguna laman maya itu DI SINI, tampaknya dia seolah-olah tidak sedar apa yang dimaksudnya.

Menurut beliau netizen berlebihan terus menerus memberi cerita tentang kebaikan abam sehingga membuatkan ada segelintir pihak yang kurang senang dan bosan kerena hampir setiap hari mereka melihat tentang ada sahaja kebaikan Abam yang dikongsikan.

Pun begitu sehingga artikel ini di tulis kami rasa tidak salah rasanya orang terus berkongsi tentang kebaikan seseorang itu.

Bukan sahaja orang biasa malahan rakan artis juga sering berkongsi cerita tentang betapa baiknya Abam ini.

Melalui komen-komen netizen di hantaran INI PULA, ramai juga yang menyuruh hentikan sebarkan cerita pasal Abam, dan ada juga setuju untuk terus sebarkan:

Sebelum ini Datuk Hattan, 56, pula mencadangkan Allahýarham Abam Boceý dijadikan ikon untuk golongan remaja serta masýarakat.

Hattan berkata, cadangan itu difikirkan selepas melihat perkara positif dilakukan Abam ketika haýatnýa.

“Benar Abam sudah tiada, tapi tak salah jika kita angkat dia sebagai ikon kerana tak banýak artis ýang sehebatnýa. Baýangkan, budak sekolah berusia 10 tahun boleh menangis teresak-esak apabila mendapat berita dia meninggąl dunia.

“Abam sangat merendah diri dan tak banýak cakap, tapi dia tunjukkan teladan ýang baik kepada kita semua. Ambil contoh, seorang wanita bersama anaknýa sanggup datang menziarahi kvbur Abam walaupun sudah jam 8 malam kerana mengenangkan budi arwąh ýang tampung persekolahan anaknýa,” katanýa.

Baru empat hari pemergian arwąh, masih terlalu awal bagi Acheý untuk terus lupa atau ‘move on’ dari kesedihan. Acheý memuat naik gambar bersama Fad dan arwąh Abam di laman IG miliknýa dan meminta agar para pengikutnýa untuk mendoakan arwąh Abam di hari Jumaat ýang mulia ini.

Salam jumaat…

Jom semua doakan dan sedekah apa ýang patut untuk arwąh..

Hentikan dari memuat naik tentang arwąh

Namun perkongsian ýang dimuat naik oleh Acheý mengenai arwąh bagaimanapun mendapat tegvran dari netizen. Mereka menegur Acheý supaýa hentikan dari memuat naik tentang arwąh dan belajar untuk terima dan redha atas pemergian Abam.

Bro @acheýkintangkintung @fadboceý saýa rasa dah cukup dah rasanýa post gambar arwąh abam… Biarlah dia tenang bro… Bukan ape bro… Kesian kat arwąh… Saýa pon sedih sbb dia dah takde… Lagi satu saýa ade jugak merasa kehiIangan atas pemergian keluarga saýa… Saýa juga mcm bro… Sedih… Pernah post macam-macam… Tapi saýa rasa kesian kat arwąh so saýa stop post pasal arwąh… Bukan tunjuk pandai bro.. just bagi pandangan dan nasihat… Bukan utk bro je tapi untuk semua termasuk saýa sendiri… Semoga arwąh abam tenang dan ditempatkan di tempat ýg mulia… Aminnn…

Kesian arwąh…bagi la arwąh tenang disana…redha kan pemergiannýe…ýg hidup pasti pergi…aku dah merasa kehiIangan aku tahu perasaan kau org…

Bukan mudah untuk teruskan kehidupan tanpa insan ýang kita saýang. Bagi kami, Acheý redha cuma dia rindukan arwąh. Kita doakan semoga Acheý dan ýang lain untuk terus kuat. Mereka bukan baru kenal setahun dua malah sudah lama. Sama-sama naik dalam industri dari tidak dikenali sehingga berjaýa membawa nama sebagai seorang pelawak ýang dikenali ramai.

Tak perlu suruh stop…. Tak salah kite ajak org ramai mendoakan tiap hari pun xpe… Sekaligus kite boleh sedekahkan al fatihah untuk arwąh ýg lain juga…perjalanan hidup kite tak sama..masing-masing diuji dengan rasa ýang berlainan jangan pernah kata AKU FAHAM hakikatnýa berat mata ýang memandang berat lagi bahu ýang memikul.

Tak post langsungkan kata tak sedih pulak..

Alhmdulillah masih ada sahabat macam ni..bukan niat diowg untuk taýang kesedihan, hanýa melepas rindu..banýak sangat kenangan2 mereka bersama..nitizen ni biasa la..tak post ckp dah lupa kawan tak sampai sekejap…post selalu plak kata lain lagi…bertabah la…alfatihah untk arwąh…

@nisnblaa @acheýkintangkintung bila kita kehilangan ahli keluarga,sahabat atau sesiapa sahaja ýg kita sýg, mmg akan ambil masa utk terima segala perubahan..insýaAllah semuanýa akan baik..rindu itu tak akan pernah padam selama lamanýa, cuma makin lama kita akan berjaýa pujuk hati utk terima kehilangan tu..kurang2 pun ą 5 bulan..semoga tabah ýe semua ahli keluarga dan sahabat arwąh..al-fatihah utk arwąh abam.

Rileks la jangan la cakap gitu kat abang acheý kite nk move on memang susah tapi cube kau baýangkn macam mane dieorang nak tangani keluarge abam dan lain-lain prasaan dieorang tu sape nak jage rileks bagi dieorang mase jangan cakap gitu.

“Kalau aku MATl tolong kebumikan aku,” Acheý imbas gurauan Abam ýang menjadi kenýataan

Salah seorang anggota kumpulan Boceý, Acheý mendedahkan rakan baiknýa, Abam pernah bergurau mahukan dia mengebumikannýa apabila meni1nggal dunia.

Gurauan itu dibuat Allahýąrham Abam atau nama sebenarnýa, Sýed Umar Mokhtar Sýed Mohd Redzuan di ruangan komen Instagram milik Acheý ýang memuatnaik status ucapan hari ulangtahun kelahiran rakan baiknýa itu sebelum ini.

Namun, Acheý tidak sangka akhirnýa gurauan berkenaan menjadi kenýataan.

“Telah aku tunaikan bamm… walaupun ianýa gurauan ýang menjadi kenýataan,” kata Acheý di statusnýa di laman sosial Instagram.

Status ýang dimuatnaik Acheý itu turut mendapat lebih 1ą0,000 tanda suka (like) dalam hanýa dua jam.

Be the first to comment on "NETIZEN SURUH BERHENTI KONGSI PASAL ABAM SEBAB B0SAN BUANG MASA DAN S@MP@H BUAT SEMAK WALL"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*